Podcast

Luister hier naar onze podcast ‘Leven na de groei’. Je kunt de podcast luisteren via Spotify en Apple, of via onderstaande links:

Luister hier naar de trailer:

thumb 1698931599 artwork
 • Aflevering 1: Bulletin November: de stemwijzer die je echt helpt
 • Aflevering 2: Meer levensvreugde door te leven van minder
  • Leven na de groei: dat betekent voor huishoudens een leven van genoeg. Dat klinkt al snel als minder. Of nog meer taboes. Op vliegen, op biefstuk, op alles wat leuk en lekker is. Maar klopt dat wel? Of is een leven van genoeg juist heel aantrekkelijk, als je het geheim ervan leert ontdekken? In het boek ‘Er is leven na de groei’ legden we al uit dat je zomaar 20% minder kunt gaan werken als producten lang mee zouden gaan, gedeeld kunnen worden en bijdragen aan onze kwaliteit van leven. Niet dat werken niet leuk of slecht is. Integendeel. Maar het leven heeft misschien nog wel veel meer in petto dan wat we nu denken. Onverwachte levensvreugden die onuitputtelijk zijn. Paul Schenderling en Matthias Olthaar delen ervaringen uit hun eigen levens, bespreken wat je kunt verstaan onder ‘genoeg’ en hoe je zelf de vreugde daarvan kunt ontdekken. 

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 3: Chocola eten zonder bittere bijsmaak
  • De feestdagen komen er weer aan en dus is het tijd voor chocola! Maar kunnen we wel genieten van die chocola als we ergens weten dat die chocola mede tot stand is gekomen door het werk van slavernij? In deze aflevering leer je alles over de wereld van chocola, over de impact die het feest op mens en aarde en je hoort welke chocolademerken je kunt eten, zonder bittere nasmaak. Duurzame chocola gaat namelijk over meer dan arbeidsomstandigheden. Het heeft ook te maken met klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en de levens van lokale gemeenschappen van cacao- en suikerboeren. Hoe zit dat precies? En wat is heel concreet de meest duurzame chocola?

   In deze aflevering leggen we uit waarom wij vinden dat Chocolatemakers, Original Beans, MonChoco Chocolat, Pacari, Fairafric Chocolate, Ombar Chocolate en Vego de meest duurzame merken van dit moment zijn. Huh, welke merken? Waarom deze? Waarom zijn ze onbekend? Waar kan ik die kopen? En Tony’s Chocolonely dan? We bespreken het allemaal.

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 4: De verkiezingsuitslag als afrekening met het neoliberalisme?
  • De flagrante overwinning van PVV is misschien wel meer een stem tegen het neoliberalisme dan een stem vóór het beleid van de PVV. In het bulletin van december (we brengen ‘m maar gelijk uit) analyseert Paul Schenderling de ontwikkeling van economisch beleid sinds het interbellum, de opbouw van de verzorgingsstaat en de afbouw ervan door de komst van het neoliberalisme. Een systeem dat geprezen wordt om haar vrijhandel, maar juist veel mensen vogelvrij maakt. Het neoliberalisme is een ideologie die winnaars en verliezers creëert, wereldwijd en ook in Nederland. Sinds 1980 zijn de Nederlanders met de laagste 25% inkomens er 9% op vooruit gegaan en de rijkste 1% maar liefst 50%. Dat niet alleen. Het kwart van de mensen met de laagste inkomens betaalt 48% van hun inkomen aan belasting (loonbelasting, BTW, accijnzen), de gemiddelde Nederlander 40% en de rijkste 1% betalen effectief ongeveer 20% belasting. Tegelijkertijd zijn publieke voorzieningen in de afgelopen decennia verschraald, zoals de zorg, het onderwijs, de volkshuisvesting en de politie. De verliezers komen hoe langer, hoe meer in opstand en dat zien we onder andere terug in het kiesgedrag. Hoe zit dat precies? En kan het ook anders? Deze en andere vragen worden helder en feitelijk toegelicht zoals we dat gewend zijn van Paul.

   Genoemde literatuur:
   Friedrich Hayek – The economic conditions of interstate federalism
   Dani Rodrik – Straight talk on trade: ideas for a sane world economy

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough