Koloniale denkbeelden kleuren de vakantie

De afgelopen maanden werkten Maaike Bergsma en Jitske wildschut aan de vraag hoe het slavernijverleden en onze onbewuste koloniale overtuigingen doorwerken in onze vakantieverhalen. Zaterdag 7 juli werd hun verhaal geplaatst als opinieartikel in NRC.

Het lijkt onschuldig om tijdens de borrel uitgebreid te vertellen over je vakantie avonturen in een ver buitenland of om te vragen naar iemands bucketlist. Ook de bewoordingen in reclames over spotgoedkope vakanties klinken voor velen heel “gewoon” in de oren. Maar schijn bedriegt; de verhalen die we elkaar vertellen zijn een uiting van de manier waarop de westerse wereld met de aarde en de medemens omgaat; daarmee leggen ze onze diepe neokoloniale overtuigingen bloot. Overtuigingen die uitbuiting rechtvaardigen en ons vertellen dat het buitenland een plek is om te halen voor ons eigen gewin.

pexels mircea brs 284322 846362

In het artikel nodigen Maaike en Jitske je uit om heel eerlijk naar jezelf te kijken en te zien wat ons eigen aandeel is in de impact van toerisme op de aarde . Als je heel eerlijk kijkt naar jezelf op welke manier denk jij dat je iets goeds doet voor de lokale bevolking als je op vakantie gaat? Dat je recht hebt op vakantie na een jaar van té hard werken? Als wereldburger mag gaan en staan waar je wilt?

Als we de oplossing alleen zoeken in verduurzaming van vliegtuigen, reizen met de trein en andere oplossingen aan de bovenkant, blijven we steken in symptoombestrijding en kijken we weg van onszelf. De transitie naar een duurzamere manier van vakantie vieren is gebaat bij het bevragen van westerse wereldbeeld en een confrontatie met dieperliggende mechanismen zoals de relatie tussen toerisme en ons slavernijverleden.

Zelfreflectie is de grote blinde vlek in het duurzaamheidsdebat. Dat is niet voor niks want het is spannend, het vereist moed en kwetsbaarheid om onze patronen onder ogen te zien. Maar waar het schuurt en waar het pijn doet, juist dáár ontstaat de ruimte voor groei en nieuwe inzichten. Vanuit die pijn kan een wens ontstaan om het ook echt anders te willen doen. Hier willen Jitske en Maaike aan bijdragen. Ze zijn op onderzoek en nemen je graag mee.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees hier het opiniestuk in NRC of kijk op www.maaikebergsma.com/toerisme en geef je op voor de inspiratiemail.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn