Filmavond

Keti Koti stelt kritische vragen aan vakantiegangers

Op 1 juli van dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij de herdenking van ons slavernijverleden. Deze jubileumeditie van Keti Koti, krijgt terecht veel aandacht in media en in de samenleving. Rond dezelfde tijd pakken velen van ons de vakantiekoffers om, al dan niet in een tropisch oord, te genieten van een welverdiende vakantie.

Intussen zijn we ons niet bewust van het feit dat ons slavernijverleden en het huidige toerisme sterk met elkaar verbonden zijn. Maaike Bergsma betoogt 21 juni in NRC dat we het slavernijverleden in afgeslankte vorm herhalen in het hedendaagse toerisme en lichtte dit artikel toe op de radio (klik hier voor het artikel in NRC en klik hier voor het interview op NPO Radio1). Nu alleen een stuk subtieler en informeler. Uitbuiting wordt volgens haar in stand gehouden door toeristische multinationals en Europese vakantie-ondernemers. Onze veelgeprezen VOC-mentaliteit is hierbij alom aanwezig, óók onder vakantiegangers zelf.

Op maandag 26 juni organiseert Just Enough een online discussie avond over het onderwerp via TEAMS (meld u aan via post@justenough.nl om de link te ontvangen). Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat het koloniale verleden zich niet herhaalt tijdens uw vakantie? We bekijken de documentaire Framing The Other van Ilja Kok en Willem Timmers. Deze humoristische en tegelijkertijd huiveringwekkende film legt de ongelijke machtsverdeling tussen de rijke westerse toerist en de minderbedeelde ander pijnlijk bloot. Zie de trailer onderstaand (op de avond zelf is de film Nederlands ondertiteld).  

Door het bekijken van de film zullen we meer bewustzijn krijgen over onze eigen houding als vakantieganger. Hoe zit de neokoloniale houding verscholen in schijnbaar onschuldige interacties tussen u en die “ander”? Wat kunnen we doen om dat te veranderen? Kunnen we nog wel op vakantie naar landen in de global south?

Tijdens de avond is filmmaker Ilja Kok aanwezig om de achtergrond van de documentaire toe te lichten. Maaike Bergsma leidt de discussie over hoe we zo veel mogelijk ‘slaafvrij” op vakantie zouden kunnen. Om 20.00 uur starten we met het bekijken van de film. U krijgt de link enkele minuten van te voren doorgemaild. Vanaf 20.30 is Ilja Kok aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Daarna kijken we naar manieren om deze pijnlijke geschiedenis niet meer voort te zetten tijdens onze vakanties.

Aanmelden is nodig (i.v.m. de link naar de film) en kan door een mail te sturen naar post@justenough.nl.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn