Samenwerkingspartners

Ethical Consumer

Zoek je een voorbeeld wat voor soort advies we willen gaan geven, maar dan gericht op producten die in Nederland verkrijgbaar zijn én met aandacht voor een lange levensduur? Kijk dan eens op ethicalconsumer.org. Just Enough heeft een samenwerkingsovereenkomst met Ethical Consumer gesloten. Ethical Consumer is een non-profit organisatie die al sinds 1989 productieketens onderzoekt op eerlijkheid en duurzaamheid. Op grond daarvan geven ze productadviezen over meer dan 40.000 producten, bedrijven en merken. Wij hebben het exclusieve recht om van hun data gebruik te maken in Nederland. De komende tijd is er dus veel werk aan de winkel om deze data en kennis te vertalen en aan te vullen voor de Nederlandse context. Je vindt al een paart van vertaalde artikelen van Just Enough in onze dossiers. Daarnaast hopen we na de zomer een groot deel van de catalogus van Ethical Consumer vertaald te hebben.

ecra logo fb

Fork Ranger

Misschien ken je ze wel van hun fantastische appboek of seizoenskalender?

Fork Ranger is één van de vaste partners waar we mee werken, vooral rondom het thema duurzaam eten (dossiers: zuivere zuivel en subtropisch genieten).

Mede-oprichters Frank en Mareike kwamen op ons pad in de zomer van 2022 en het klikte meteen. Dit kwam vooral doordat we een overlappende visie hebben: we zien onze overconsumptie als één van de belangrijkste uitdagingen naar een mooie en leefbare aarde waar iedereen recht aan wordt gedaan. Het gaat om de zoektocht waarin we een nieuwe manier van leven omarmen en onze gewoontes onder de loep nemen. Net als wij is Frank ervan overtuigd dat deze nieuwe versie van ‘The Good Life’ – zoals hij het noemt – ons net zo zal vervullen.

Mareike en Frank

Frank ontdekte dat ons voedselsysteem één van de grootste veroorzakers van klimaatverandering is. Maar dat is ook goed nieuws: want dat betekent ook dat wij een positieve invloed hebben door wat we eten. Hij ziet eten als het perfecte startpunt of misschien wel eerder een oefening in de nieuwe versie van ‘The Good Life’. Daarnaast is kiezen wat je eet één van de dingen die je het vaakste doet, het meeste een gewoonte en kun je gemakkelijk de weg kwijt raken in wat de juiste keuze is. Juist daarom richt hij zich met Fork Ranger vooral op ons eten. Het startschot hiervoor was zijn boek: hij bundelde zijn persoonlijke zoektocht en eerste inzichten samen met recepten in een (kook)boek.

Fork Ranger geeft je inzicht in duurzame voedselkeuzes
Samen met Mareike (en een groot team van vrijwilligers) ontwikkelden ze Fork Ranger tot meer dan alleen een boek. Eigenlijk zijn ze een ‘gedragsverandering’-bedrijf. Inmiddels hebben ze een heel scala aan handige en prettige tools ontworpen die jou helpen duurzamer te eten. Wil je bijvoorbeeld twee vliegen in één klap slaan en zowel meer plantaardig en seizoensgebonden eten, bekijk dan hun seizoenskalender eens. Of loop je vast op andere ideeën voor de lunch, ze lanceerden zojuist een eBook precies daarover.

In hun gratis app (zoek op ‘Fork Ranger’) ga je dagelijks op ontdekkingsreis: beantwoord een quizvraag over de impact van je eten en ontgrendel daarmee een infographic en recept. Ook leuk om samen met je vrienden, je partner of gezin te doen!