Podcast

Luister hier naar onze podcast ‘Leven na de groei’. Je kunt de podcast luisteren via Spotify en Apple, of via onderstaande links:

Luister hier naar de trailer:

thumb 1698931599 artwork
 • Aflevering 1: Bulletin November: de stemwijzer die je echt helpt
 • Aflevering 2: Meer levensvreugde door te leven van minder
  • Leven na de groei: dat betekent voor huishoudens een leven van genoeg. Dat klinkt al snel als minder. Of nog meer taboes. Op vliegen, op biefstuk, op alles wat leuk en lekker is. Maar klopt dat wel? Of is een leven van genoeg juist heel aantrekkelijk, als je het geheim ervan leert ontdekken? In het boek ‘Er is leven na de groei’ legden we al uit dat je zomaar 20% minder kunt gaan werken als producten lang mee zouden gaan, gedeeld kunnen worden en bijdragen aan onze kwaliteit van leven. Niet dat werken niet leuk of slecht is. Integendeel. Maar het leven heeft misschien nog wel veel meer in petto dan wat we nu denken. Onverwachte levensvreugden die onuitputtelijk zijn. Paul Schenderling en Matthias Olthaar delen ervaringen uit hun eigen levens, bespreken wat je kunt verstaan onder ‘genoeg’ en hoe je zelf de vreugde daarvan kunt ontdekken. 

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 3: Chocola eten zonder bittere bijsmaak
  • De feestdagen komen er weer aan en dus is het tijd voor chocola! Maar kunnen we wel genieten van die chocola als we ergens weten dat die chocola mede tot stand is gekomen door het werk van slavernij? In deze aflevering leer je alles over de wereld van chocola, over de impact die het feest op mens en aarde en je hoort welke chocolademerken je kunt eten, zonder bittere nasmaak. Duurzame chocola gaat namelijk over meer dan arbeidsomstandigheden. Het heeft ook te maken met klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en de levens van lokale gemeenschappen van cacao- en suikerboeren. Hoe zit dat precies? En wat is heel concreet de meest duurzame chocola?

   In deze aflevering leggen we uit waarom wij vinden dat Chocolatemakers, Original Beans, MonChoco Chocolat, Pacari, Fairafric Chocolate, Ombar Chocolate en Vego de meest duurzame merken van dit moment zijn. Huh, welke merken? Waarom deze? Waarom zijn ze onbekend? Waar kan ik die kopen? En Tony’s Chocolonely dan? We bespreken het allemaal.

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 4: De verkiezingsuitslag als afrekening met het neoliberalisme?
  • De flagrante overwinning van PVV is misschien wel meer een stem tegen het neoliberalisme dan een stem vóór het beleid van de PVV. In het bulletin van december (we brengen ‘m maar gelijk uit) analyseert Paul Schenderling de ontwikkeling van economisch beleid sinds het interbellum, de opbouw van de verzorgingsstaat en de afbouw ervan door de komst van het neoliberalisme. Een systeem dat geprezen wordt om haar vrijhandel, maar juist veel mensen vogelvrij maakt. Het neoliberalisme is een ideologie die winnaars en verliezers creëert, wereldwijd en ook in Nederland. Sinds 1980 zijn de Nederlanders met de laagste 25% inkomens er 9% op vooruit gegaan en de rijkste 1% maar liefst 50%. Dat niet alleen. Het kwart van de mensen met de laagste inkomens betaalt 48% van hun inkomen aan belasting (loonbelasting, BTW, accijnzen), de gemiddelde Nederlander 40% en de rijkste 1% betalen effectief ongeveer 20% belasting. Tegelijkertijd zijn publieke voorzieningen in de afgelopen decennia verschraald, zoals de zorg, het onderwijs, de volkshuisvesting en de politie. De verliezers komen hoe langer, hoe meer in opstand en dat zien we onder andere terug in het kiesgedrag. Hoe zit dat precies? En kan het ook anders? Deze en andere vragen worden helder en feitelijk toegelicht zoals we dat gewend zijn van Paul.

   Genoemde literatuur:
   Friedrich Hayek – The economic conditions of interstate federalism
   Dani Rodrik – Straight talk on trade: ideas for a sane world economy

   Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 5: Internationale samenwerking, internationale handel en leven na de groei
  • In het mondiale Noorden staan we voor de grote opgave om onze sterk ontwikkelde economie te verduurzamen. Maar is dat niet dweilen met de kraan open als in het zuidelijke deel van de wereld de economische ontwikkeling nu pas goed op gang komt? Zeker omdat uit de armoede komen al snel een hogere prioriteit heeft dan duurzaamheid. Of belemmert onze verduurzaming juist dat landen in het mondiale zuiden uit de armoede kunnen komen? Immers, leven na de groei betekent langer doen met onze spullen, onze spullen meer delen en dus minder consumeren. Maar wat zijn daar de gevolgen van voor landen in het mondiale zuiden? Gaan daar niet heel veel banen verloren? En hoe moeten we omgaan met ontwikkelingssamenwerking? Is dat niet veel te veel eenrichtingsverkeer? Moeten we ons meer afvragen wat Noorden en Zuiden van elkaar kunnen leren?

   Dat en meer in deze aflevering.

   Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 6: Klimaattop in Dubai: top of flop?
  • Moeten we blij zijn met de uitkomsten van de Klimaattop in Dubai, of niet? Wat als een paal boven water staat is de deze top in verschillende opzichten van cruciaal belang was. De wereld heeft namelijk tot 2030 de tijd om de uitstoot van broeikasgassen in een steil pad naar beneden te brengen. In de aanloop de top waren er verwarrende signalen, over het voorzitterschap van een oliesjeik, over de impact van de oorlogen in Oekraïne en Gaza en meer. De nieuwsberichten na de top laten zich ook niet zo makkelijk duiden. In deze aflevering scheppen we daarom aan de hand van een vijftal kerndoelen tot 2030 helderheid. Ook lichten we toe wat de implicaties zijn voor het klimaat, de mondiale verhoudingen en wat Europeanen zoals wij kunnen doen.

   Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 7: Waarom we in deze chaotische tijd onzekerheidsvaardigheid nodig hebben
  • We leven in onzekere en chaotische tijden. De gast in deze aflevering bedacht een nieuw woord voor de manier waarop we hiermee om kunnen gaan: onzekerheidsvaardigheid. De gast over wie we het hier hebben is niemand minder dan Merlijn Twaalfhoven: componist, theatermaker en oprichter van onder andere The Turn Club. Onzekerheidsvaardigheid is onderdeel van wat hij de kunstenaarsmindset noemt: een mindset die ons helpt om een positieve bijdrage te leveren aan complexe vraagstukken, zoals de duurzaamheidstransities. In deze aflevering vertelt hij wat de kunstenaarsmindset en onzekerheidsvaardigheid inhouden en ontvang je praktische tips hoe je dit zelf kunt toepassen. Aan het einde van de aflevering ga je gegarandeerd met meer positieve energie aan de slag voor een betere wereld!

   Wil je doorpraten over deze podcast? Meld je dan aan voor onze Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 8: Reclame: vijand of een handig instrument?
  • Marketing en reclame vertellen ons dat we wat missen. Geen leven van genoeg, maar een leven met altijd een tekort. Daarmee zet het aan tot consumptie. Tot onnodige consumptie zelfs. Het maakt dat we er spullen door kopen die we niet nodig hebben. Dat niet alleen, onze kwaliteit van leven kan er zelfs minder van worden. We hebben niet de juiste spullen of we zijn zélf niet goed genoeg. Betekent dit dat we marketing dan maar moeten verbieden? Of kan marketing ook gebruikt worden voor positieve verandering? En wat kunnen wij zelf doen, als mens of vanuit onze rol als consument, in onze omgang met marketing? Deze en andere vragen bespreken we in deze podcast waarin Allard Amelink in gesprek gaat met marketing- en reclamedeskundige Jari Kloppenburg en Matthias Olthaar.

   Wil je doorpraten over deze podcast en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan aan voor een online meet-up: Online Meet-Ups – Just Enough
 • Aflevering 9: Hoe moeten we omgaan met AI?
  • Dit keer hebben we het over het buzzword van deze tijd: AI. Kunstmatige intelligentie is volgens sommigen de oplossing voor alles en voor anderen een grote bedreiging voor ons bestaan. Hoe kunnen we met de Leven na de groei-bril kijken naar dit onderwerp? In deze aflevering zoomen we in op verschillende aspecten die ons leven raken. Het eerste aspect is de impact van AI op onze banen: hoeveel banen blijven er nog over en wat betekent AI voor de kwaliteit van onze banen? Het tweede aspect is de impact op de sociale omgang tussen mensen. Het derde aspect is de impact van AI op de aarde: is AI een milieuramp of (ook) een deel van de oplossing? En last but not least: wat zijn handige tips om in je eigen leven goed om te gaan met AI?

   Just Enough publiceert regelmatig over digitale zaken, in ons dossier ‘digitale detox’. Zo tref je in ons dossier onder andere een artikel over de ecologische impact van data/digitale diensten.

   Is er een onderwerp waar je graag een podcastaflevering van Leven na de groei over zou willen horen? Stuur je vraag of onderwerp dan naar post@justenough.nl.
 • Aflevering 10: Laten we bankiers onze toekomst scheppen?
  • Deze aflevering laat je de met de oren klapperen en lachen van verbazing. Alles wat je moet weten over ons nogal grote en complexe financiële systeem maken we helder voor je. Ook de aspecten waar financiële instellingen liever niet over praten en die in de media niet aan de orde komen omdat ze te ingewikkeld zouden zijn. Maar we verhelderen niet alleen, zoals hoort bij Just Enough komen we ook met een visie en met praktische tips hoe jij je financiën op een eerlijker en duurzamer manier kunt regelen. En we laten zien dat er wel degelijk alternatieven zijn voor de manier waarop ons financiële systeem georganiseerd is. Presentatie: Allard Amelink. Spreker: Paul Schenderling. 

   Linkjes naar onderwerpen waar we in de aflevering naar verwijzen:
  • Het Grote gevecht van Jeroen Smit
  • Waterworks of money van Carlijn Kingma
  • The Big Short
  • Bankenwijzer en verzekeringswijzer
 • Aflevering 11: “Bouwen, bouwen, bouwen” is niet de oplossing voor de wooncrisis
  • Lange wachtlijsten, hoge huren, overbieden op koopwoningen: niemand ontkomt aan de concurrentie op zoek naar een (ander) huis. En dus horen we voortdurend het credo ‘bouwen, bouwen, bouwen’. 

   Maar bouwen, bouwen, bouwen gaat ook ten koste van schaarse ruimte en natuur en gaat gepaard met uitstoot van broeikasgassen, stikstof en veel materiaalgebruik. Is bouwen echt de enige oplossing of kan het ook anders?

   In deze podcast delen architect Sanne van Manen en Marjet Rutten van Gideon Building Transition Tribe hun kennis en visie op onze woonopgave. In de eerste plaats hebben we niet een miljoen nieuwe woningen, maar woonplekken nodig. In deze podcast leer je hoe we die woonplekken niet alleen kunnen realiseren zonder enorm veel nieuwe woningen te bouwen, maar ook hoe dat kan op een manier die socialer, gezonder en duurzamer is.

   Heb jij een vraag of idee voor een volgende podcasts? Deel deze dan via post [at] justenough.nl. Wil je doorpraten met andere luisteraars, meld je dan aan voor een van onze Online Meet-Ups – Just Enough.
  • Lees ook onze artikelen over bouwen:
   Moeten we bouwen? – Just Enough
   Frank en Monique willen hun huis delen, als bijdrage aan woningnood – Just Enough
 • Aflevering 12: Moeten we niet wat optimistischer zijn?
  • Moeten we niet een stuk klimaatoptimistischer zijn? De laatste tijd horen we heel veel positieve berichten over het klimaat: zo was er in 2023 6% minder uitstoot in ‘23 t.o.v. ’22. En het boek Not the End of the World van Hannah Ritchie dat in januari verscheen (en heel veel aandacht kreeg), zegt dat we niet somber moeten zijn. We zijn de eerste generatie met perspectief op een duurzame planeet! Dit keer houden we het verhaal van postgroei eens kritisch tegen het licht van de actualiteit. Is dat verhaal van Leven na de Groei niet veel te pessimistisch? 
  • Dit is de link naar het dashboard van de IEA dat we bespreken
 • Aflevering 13: We zijn gezonder én ongezonder dan ooit te voren
  • In deze aflevering gaan Allard en Paul in gesprek met zorgexpert Wine te Meerman over zorg. Wine signaleert een gezondheidsparadox: we leven langer én ongezonder. Wat houdt die paradox in en wat zijn de oorzaken ervan? Daarnaast bespreken we een ander hot item: de problemen in de zorg over (personeels)schaarste, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Zoals je van ons gewend bent, kijken we op een vernieuwende manier naar de échte oorzaken en oplossingen, waarbij we verschillende veelgehoorde mythes debunken en alternatieve verklaringen aanreiken. Dit levert inzichten op waar je wat mee kunt in je persoonlijk leven, voor meer gezondheid en geluk. En het levert inzichten op voor de samenleving, voor een toekomstbestendige zorg in tijden van vergrijzing.
  • Wil je meer weten? Lees dan hoofdstuk 15 uit ons boek ‘Er is leven na de groei’.
 • Aflevering 14: Postgroei is het krachtigste antwoord op oorlogsdreiging (bulletin mei)
  • Het klinkt zo mooi en vredig: we zijn op zoek naar een betere wereld, waar we leven binnen de draagkracht van mens en aarde. Maar de realiteit kan soms een stuk minder vredig zijn. Overal ter wereld woeden oorlogen en sinds de Russische invasie van Oekraïne ook op het Europese continent. Hoe moeten we omgaan met vrede en veiligheid? Ben je als postgroeisamenleving niet weerloos tegen agressieve landen die zich niets aantrekken van hun impact op aarde en medemens? Heb je niet economische kracht nodig om je te kunnen verdedigen?

   Paul Schenderling en Allard Amelink bespreken het deze maand in Leven na de groei. Paul stelt dat postgroei juist geen zwak verhaal is, maar het krachtigste antwoord tegen geweld en oorlog. Kwaliteit is het sleutelwoord. Door in te zetten op kwaliteit verspillen we minder in onze samenleving; kunnen we onze middelen en tijd besteden aan wat écht nodig is; en wordt het weer mogelijk om productie in eigen land te halen. Dat geeft ons de mogelijkheid om in tijden van oorlogsdreiging, zelf te produceren wat nodig is om ons te beschermen. Doordat we ons in de afgelopen decennia zo hebben overgeleverd aan landen met lage productiestandaarden, zijn we zelf zwakker geworden.

   Verder moeten we als rijke westen stoppen met onze hypocrisie op het wereldtoneel. We worden door veel landen in het mondiale zuiden niet serieus genomen, omdat we wel mooie verhalen hebben over het belang van gelijkheid en een vrije wereld, maar ons daar zelf totaal niet aan houden. Ook hierin kan postgroei helpen, omdat het voor een eerlijkere verdeling van welvaart in de wereld zorgt. Dan kunnen we wereldwijd samenwerken aan een veiligere en eerlijkere wereld.

   Tot slot moeten we ook naar onszelf kijken. Oekraïners geven hun leven om hun land en hun levenswijze te verdedigen. Waar zijn wij in Nederland vandaag de dag bereid voor te vechten? Voor welke waarden zijn wij bereid de wapenen op te pakken? Het enige dat we nog met elkaar lijken te delen is onze behoefte aan economische groei. Maar wie wil zijn leven daarvoor geven? We moeten op zoek naar wat ons wel gelukkig maakt en met elkaar verbindt.

   Postgroei maakt ons dus geen willoze slachtoffers, maar geeft juist kracht.

  • Leestip: Van muur tot muur van Jonathan Holslag. Als je het wil kopen, doe dat dan via je lokale boekhandel!